Oku!

Oku!

18 Şubat 2014 Salı

İkinci Yeninin Yeni Hatunu: "Ceylan Ertem."


İkinci yeni, Türk şiirinin en çok insana teneffüs etmiş şairlerini yetiştiren oluşum, dostluk. Nazım dan, Orhan Veli'den gelen içtenliğin sonunda Türkçe ile öpüşmesi. Turgut Uyar, Edip Cansever, Cemal Süreya en bilinenleri şüphesiz. Ve bu şairlerin yazdıkları şiirlere ilham olmuş bir kadın; Tomris Uyar. Herkesin kıskandığı kadın, Turgut Uyar'ın eşi, Cemal Süreya'nın sevgilisi, Edip Cansever'in karşılıksız aşkı. Hepsinin şiirinde yer almış tek kadın. Hepsinin değerlisi.



4 Temmuz 2003'te Tomris Uyar'ı kaybettikten sonra yetim kalmıştı İkinci Yeni. Bu duru güzellik, günlük konuşma dilinde yazdığı paylaşımlardan, içtenliğinden mahrum kalmıştık. Tüm bunlarla beraber Tomris Uyar, tutkulu bir kadın ve aşıktı. Bir adı vardı onun, Tomris Uyar'dı.


Tutkulu olduğu kadar naif bir kadın, tıpkı şiir gibi; yakarken güzelleştiren bir ateş: Ceylan Ertem. Bence, ikinci yeninin yeni hatunu olmayı sonuna kadar hak ediyor. Şüphesiz çok kişi de okuyordur ama Ertem deki o ruhu taşıyıp, yaşatmak bence. Tarzından,tavrına,duruşuna kadar her an bu dizeleri ve ruh halini yanında taşıyor gibi. 


Ceylan Ertem'i dinlerken ikinci yeni ye ait olan aitsizliği  hissetmek insanı özgür kılıyor. Karşında sanki Tomris Uyar, kurmuş çilingir sofrasını, Turgut Uyar'ın çok sevdiği patlıcan salatası, muhabbet ediyoruz hissi. Ertem, kendisine şiir okuyacak birisini arıyor hemde kafiyeli hem de her gece. Umarım bulur, ama müziğini dinlediğiniz kadının Nazım'a şarkı yapması, Turgut ile Edip'in satırlarına olan aşkı, bu kadar sıra dışı olup kendine şiir sevmeyi konduramayanların aksine şiir sevgisi, iyi ki varsın dedirtiyor insana...

O, "çılgın ve hüzünlü" Ceylan Ertem.


Erkin Tura-Tüm hakları saklıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder