Oku!

Oku!

27 Şubat 2014 Perşembe

"Recep İvedik film değil, skeçtir."



Zevkler ve renkler tartışılmaz şüphesiz. Fakat doğrularda tekdir. Bir şeyi beğenip,beğenmemek ayrı onun iyi ve ya kötü olması da yine farklı değerlendirmeleri içerir. Bugünlerde Recep İvedik-4 vizyona girdi. İlk hafta sonu çok iyi bir gişe başarısı sağladı, diğer seriler gibi bir rekor gelebilir. Ama Recep İvedik serilerinin yüksek gişe başarıları onları iyi film yapar mı? Bence yapmaz. Hiç bir şeyi, hiç bir konuyu bence fiyatı yada ne kadar sattığı ile ölçemeyiz. Peki Recep İvedik iyi bir film midir? Bence bu soru yanlış. Doğru soru şu olmalı: "Recep İvedik film midir?" Bence değildir, bence bir skeçtir. Belki iyi bir skeçtir, Türk halkının çoğunluğuna hitap eden bir skeçtir. Zaten günümüzde,ülkemizde artık ortalama bir algıyla yetinen çok büyük bir kitle var, bunu yakalayan madden başarılı oluyor. Aşağılamıyorum haşa ama bu kitle posta gazetesi okuyor, Elif Şafak okuyor, Recep İvedik izlemeye gidiyor. Ortalama bir sanat anlayışı, siyaset anlayışı vs vs. Ama diğer yanda da sanat filmleri var onları yalnızca brujuva kesim aydın kesim anlar da demiyorum. Böyle bir ayrıştırma yapmamakta lazım. Kapitalizm buram buram kanımıza işlerken, her şey para iken, parayı bastırıp film çekmekte inanın çok kolay. Paranız var diyelim, çok iyi  bir görüntü yönetmeni buluyorsunuz, o teknik olarak her şeyi yapıyor, sizin adınız jenerikte yönetmen olarak geçiyor,oluyor bitiyor. Zaten iyi bir yönetmen, filme müdahale edebildiği ölçüde yönetmendir. Buradan Recep İvedik filmini, Şahan'ın kardeşine çektirmesi de gayet normaldir, herkes film çekebilir fiil olarak bakarsak.

Recep İvedik, tam 865 salonda vizyona girme şansı buldu. Bu inanılmaz bir rakam. Bu hem arz-talep olarak düşünülebilir hem de ne kadar çok salonda o kadar da yüksek gişe olarak bakılabilir. Her nasıl bakarsak bakalım bir talep söz konusu, beğeni söz konusu. Kimseyi de bunu beğendiği için kötüleyemeyiz. Böyle bir talep varsa,böyle bir komediden hoşlanan insanları sinemaya çektiği, hiç sinemaya gitmeyen insanları salona çektiği için bu filmin kendi başarısıdır. Bunun dışında insanlar sadece rahatlama,gülme amacıyla da sinemaya gidebilir. Bunlara kimsenin itirazı olamaz. Nitekim bende Radyo,Sinema ve Tv mezunu olarak bunları söyleyebilme hakkına sahibim. Sinemanın da doğruları vardır. Recep İvedik, bir film değil skeçtir. Ne kadar gişe yaparsa yapsın, Türk sinema tarihinde sadece ismi gişe rakamların da geçecektir. Şahan, iyi bir tiplemedir, ama iyi bir oyuncu değildir. Kardeşi, iyi bir yönetmen değildir. Bunlarda diğer yandan ortaya konması gereken gerçeklerdir. Bunların dışında Recep İvedik ve başarısı bir sinema öğrencisinin tez konusu olabilir fakat bu dönemin yapısı içinde ele almak gerekir.

Şunu da söylemeliyim , ben bu 4 filmi de tamamen izlemedim. Sadece bir tanesine biraz baktım. Sen izlemedin madem neden eleştiriyorsun diyenlerde olabilir fakat tiplemeyi daha önceki Tv skeçlerinden iyi biliyorum. Zaten bir yemeği yerken de beğenmediysen bırakıyorsun yemiyorsun, filmde öyle illa hepsini izlemeye gerek yok bana kalırsa. Beni doyurmadı, doyuran koskoca bir kitlede söz konusu. Ne diyebilirim, Afiyet Olsun.

Erkin Tura-Tüm hakları saklıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder